Pentru ca “acasa” sa insemne mai mult decat patru pereti, trebuie sa ne gandim cum sa amenajam o locuinta, astfel incat sa ne satisfaca toate nevoile: de locuit, de depozitare, dar si de relaxare si confort.
O amenajare ideala, insa, depinde in mare masura si dimensiunea si tipul locuintei, dar mai ales de compartimentarea acesteia. Din acest punct de vedere, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale construite in ultimii ani au un avantaj major fata de apartamentele de tip vechi, in care spatiile alocate camerelor sunt standardizate si, in general, mici.
Desi pare cea mai usoara etapa la construirea unui imobil, organizarea spatiului interior este un aspect complex, care trebuie gandit in detaliu, deoarece o buna compartimentare poate aduce economii si poate creste eficienta energetica a locuintei.
Pentru a va face o idee despre importanta unei organizari eficiente a spatiului, va punctam cele mai importante detalii, pe care le-am luat in calcul la compartimentarea apartamentelor din cadrul ansamblului Mega Residence Metalurgiei, in functie de marimea fiecarui tip de locuinta in parte.
In primul rand, ceea ce trebuie luat in calcul chiar inainte de incepe constructia este orientarea acesteia raportat la punctele cardinale. In functie de acestea, fiecare camera in parte va beneficia de lumina naturala pentru o perioada mai mare sau mai scurta din timpul zilei.
Trebuie spus ca este foarte important cum organizezi camerele fata de usa de la intrare, pentru a elimina toate spatiile “moarte” care inseamna pierderi ale suprafetei locuibile. In blocurile vechi, ideea unui hol este foarte obisnuita, insa holurile sunt in general prea mici pentru a fi altceva decat loc de trecere si inseamna spatiu de locuit pierdut si costuri de executie crescute inutil. Tocmai de aceea, apartamentele noastre au holuri doar acolo unde a fost necesare in organizarea camerelor, dar nu la intrare. Spatii moarte sunt cele rezultate din amplasarea ineficienta a unor pereti despartitori.
O organizare buna trebuie a urmareasca si amplasarea optima a ferestrelor si a usilor. Deseori, o usa sau un geam prost pozitionate te pot constrange in alegerea mobilierului si te obliga sa reorganizezi toata geometria interioara din casa.
Totodata, zonele de zi / noapte trebuie sa fie clar delimitate, deoarece dormitorul presupune un spatiu mai retras, mai intim. Acolo unde sunt mai multe camere, camera de zi trebuie sa fie mai aproape de intrare decat dormitorul, iar bucataria se plaseaza in vecinatatea livingului.
Locul in care sunt amenajate baile si bucataria trebuie sa ia in calcul si sursele de apa si gaz. Pozitionarea baii in partea diametral opusa sursei de apa inseamna costuri sumplimentare importante cu tevile de apa si cele de scurgere.
Prin calitatea finisarilor si o eficienta organizare a spatiului interior, se poate obtine o ambianta placuta si acel confort deosebit care te face sa zambesti cand spui: “acasa”.